"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 27 de desembre del 2012

Foners balears

Edu3.cat



Un foner és una persona que tira pedres amb la fona. "Tarasca" repassa la figura dels foners de les Balears, un mite que acompanya les Illes des del despertar de la seva història i que ara s'intenta recuperar.


Els forners balears tenen el seu origen a la prehistòria de les Illes. Més endavant, van participar en les guerres grecopúniques i púnicoromanes i les seves gestes van ser recollides per alguns escriptors romans. Els foners balears també es van incorporar als exèrcits com a mercenaris.

Actualment, s'intenta recuperar el tir amb fona com un esport tradicional. Per això, s'ha creat la Federació Balear de Tir de Fona.

Aquest reportatge serveix també com a fil conductor per mostrar i explicar les característiques de la cultura talaiòtica de Mallorca i Menorca.

Víctor Guerrero, doctor en prehistòria antiga de la Universitat de les illes Balears, explica que la primera vegada que se cita els foners és participant amb les tropes cartagineses a Sicília, al segle V abans de Crist. Afegeix que la fona és un arma de pastor i també comenta que la cultura talaiòtica va començar a Mallorca i Menorca cap a l'any 1000 abans de Crist i que era una arquitectura social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada