"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 16 d’agost del 2012

Mallorca, l'illa murada

Edu3.cat

"Tarasca" explica la història defensiva de l'illa de Mallorca durant els segles XVI i XVII, època de nombroses incursions pirates. Es mostren els principals castells i torres de defensa, i també les diverses festes populars de moros i cristians. 

L'any 1561, una tropa de gairebé 2.000 turcs va intentar desembarcar al port de Sóller. Aleshores, van ser convocades totes les tropes del poble i els reforços d'Alaró i Bunyola al port de Sóller. Les tropes de Sóller, després d'enfrontar-se a les turques, comandades per Euldj Alí, en van sortir guanyadores. Ara, cada any s'hi celebra una festa per recordar aquest esdeveniment. Aquest no va ser un fet insòlit, ja que des de poc després de la conquesta catalana, i fins ben entrat el segle XIX, les costes mallorquines van ser constantment saquejades per pirates sarraïns i turcs.

El segle XVI va ser el més ferotge de tots. Els turcs dominaven tot el Mediterrani i les invasions eren constants, sobretot durant l'estiu, quan és més fàcil navegar. Per defensar-se dels pirates, a Mallorca es van aixecar torres al voltant de l'illa. Aquestes torres de defensa permetien vigilar la costa i avisar la població en cas de perill.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada