"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 16 d’agost del 2012

La conquesta de Mallorca

Edu3.cat

"Tarasca" presenta un reportatge sobre la conquesta de Mallorca per part de Jaume I, l'expulsió dels musulmans, la subsegüent repoblació per part dels catalans i la formació de les diferents ciutats. Mallorca va ser incorporada al Califat de Còrdova a principis del segle X. 

Quan el califat va caure, l'illa va passar a formar part del Regne de Dénia. Després va gaudir d'un curt període d'independència, que va acabar l'any 1114 amb el desembarcament d'una esquadra pisanoaragonesa. L'emir independent va demanar ajuda als almoràvits, que van ocupar l'illa sense gaire resistència i la van tornar a incorporar a Al-Andalus. L'illa encara va tornar a ser independent fins a l'arribada de Jaume I el Conqueridor. 

Les 150 galeres, tarides i naus de la flota de Jaume I es van fer a la mar el 5 de setembre de 1229 des dels ports de Cambrils, Salou i Tarragona. Cinc dies més tard, van desembarcar a Santa Ponça, prop de Ciutat de Mallorca. L'últim dia del 1229 les tropes catalanes i occitanes del rei Jaume I assalten la capital de l'illa després d'un llarg setge i milers de baixes mallorquines. Cinc segles de cultura i d'història de l'illa es van acabar i, amb Jaume I, va començar una nova civilització. Amb la conquesta, els islàmics supervivents van ser desposseïts de béns i propietats i van esdevenir captius. 

Guillem Rosselló, director del Museu d'Història de Mallorca, parla de la conquesta de Mallorca i del document anomenat "Repartiment". Maria Barceló, professora d'Història de la Universitat de les Illes Balears, analitza el tipus de societat que s'implanta a Mallorca després de la conquesta catalana. Per la seva banda, l'historiador Antoni Mas explica com es va formar la població d'Alcúdia. I mossèn Pere Xamena parla dels llinatges catalans que van repoblar Mallorca. El reportatge repassa la història de Mallorca fins que, l'any 1715, a Mallorca, i el 1716, a Catalunya, s'instaura el Decret de Nova Planta. Amb el decret, el Regne de Mallorca i la Corona d'Aragó van perdre els seus trets característics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada