"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 16 d’agost del 2012

Formentera

Edu3.cat

"Tarasca" s'acosta a la història, els costums i les tradicions de l'illa de Formentera, a través del pescador formenterer Vicens Joan i de la seva família. Formentera és l'illa menys poblada i de dimensions més reduïdes de les Balears. 

Tot i ser petita, Formentera conserva un paisatge peculiar i una història i una societat que la diferencia de les altres illes veïnes. Encara que milers de turistes, any rere any, omplen l'illa, manté una bona part de la seva bellesa i personalitat. Formentera conserva zones de gran interès ecològic, com sa Mola. Abans de la irrupció del turisme, els formenterers eren pescadors, treballaven la terra o emigraven. Avui, encara es conrea una part del camp formenterenc i l'activitat dels pagesos s'ha adequat als mitjans tecnològics. A la dècada del 1960, la joventut va descobrir Formentera i els habitants de l'illa van obrir una nova font d'ingressos i un nou horitzó de treball. 

Amb el turisme, l'illa va trencar el seu aïllament i es va desenvolupar gràcies a les divises proporcionades pels nouvinguts. Actualment, molts d'aquells visitants han fixat la seva residència a l'illa i se sostenen gràcies a l'artesania, que exporten a mig món. Les manifestacions culturals de Formentera conserven aspectes de la influència dels àrabs i berbers. La cultura musulmana va restar a l'illa uns quatre segles. Francisco Javier Pérez és el faroner de Formentera, al far de la Mola. Explica que el far va ser construït l'any 1861 i que és molt particular, ja que té característiques que el fan especial, com una òptica de 12 panells o una llanterna del segle XIX. El far va començar a funcionar amb oli d'oliva, però després es va fer servir parafina i, més endavant, petroli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada