"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dimecres, 2 de maig del 2012

La llibertat guiant el poble

Edu3.cat
Eugène Delacroix va reflectir a "La Llibertat guiant el poble" un conflicte revolucionari real. El quadre es pot admirar al Museu del Louvre de París. "La Llibertat guiant el poble" s'inspira en les jornades revolucionàries conegudes com les Tres Glorioses, que van tenir a lloc a París els dies 27, 28 i 29 de juliol de 1830 i van comportar la caiguda de Carles X, l'últim rei francès de la família dels Borbons. Durant aquells tres dies, unes 8.000 persones van sortir al carrer per combatre les tropes reials. A "La Llibertat guiant el poble", Eugène Delacroix pinta aquest enfrontament, amb la catedral de Notre-Dame al fons. La part central del quadre l'ocupa una figura femenina que és l'al·legoria de la deessa Llibertat. En realitat, és una dona del poble, amb el tors nu, un fusell amb una baioneta calada en una mà i una bandera revolucionària francesa a l'altra. Al voltant de la dona hi ha membres de les diferents classes socials. Hi apareix un representant de la burgesia, amb barret de copa i fusell i la cara del mateix Delacroix. També hi ha un obrer amb gorra i camisa blanca que porta un sabre, un noi armat i un membre de l'exèrcit napoleònic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada