"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 22 de març del 2012

Calcular la terra

Edu3.cat


Mesurar la Terra

Antigament es creia que la Terra era plana. En canvi, ara disposem fins i tot d'imatges des de l'espai que mostren la forma esfèrica del planeta. "Dígits" repassa, en aquest capítol, l'evolució dels estudis sobre la forma i les dimensions de la Terra.

Els babilonis pensaven que la Terra era un disc pla que flotava sobre un oceà, que la ciutat de Babilònia estava situada al centre d'aquest disc i que una semiesfera ho envoltava tot.

El savi grec Aristòtil va provar, de manera convincent, la forma esfèrica de la Terra. El primer argument d'Aristòtil es basava en la manera com es veia l'allunyament d'un vaixell per l'horitzó. El segon argument feia referència al fet que els navegants, quan viatjaven cap al sud, veien aparèixer sobre l'horitzó noves estrelles i constel·lacions. Si la Terra fos plana, sempre hi veurien les mateixes. Finalment, Aristòtil va aportar un argument definitiu que es basava en els eclipsis de Lluna. Si la Terra fos un disc, projectaria una ombra de contorn el·líptic. En canvi, el contorn és circular, és a dir, que només pot ser projectat per una Terra esfèrica.

Anaximandre, un filòsof joni, va fer unes primeres estimacions sobre les dimensions de la Terra i va arribar a dibuixar-ne un mapa.

El grec Eratòstenes va calcular les dimensions de la Terra de manera bastant fiable, fent servir l'angle d'incidència dels rajos del Sol sobre el planeta.

Al segle XVII, el científic anglès Isaac Newton va calcular que l'esfera de la Terra no era perfecta, sinó una mica aplatada als pols.

Un segle més tard, un altre científic anglès, Thomas Cavendish, va fer un experiment per aconseguir calcular la massa i el pes de la Terra.

Avui dia, gràcies als satèl·lits que giren al voltant de la Terra, se sap gairebé tot i amb molt de detall del nostre planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada